Crab-eating Macaque
A medium-sized, chiefly forest-dwelling Old World monkey with a long face and cheek pouches for holding food. They typically do not consume crabs; rather, they eat a variety of animals and plants.
Sign up to the Discover Animals newsletter:
A medium-sized, chiefly forest-dwelling Old World monkey with a long face and cheek pouches for holding food. They typically do not consume crabs; rather, they eat a variety of animals and plants.
Large African and Arabian Old World ground-dwelling monkey with long, dog-like muzzles, heavy, powerful jaws with sharp canine teeth, close-set eyes, thick fur except on their muzzles and short tails.
A small mammal belonging to the mongoose family, found in Botswana, Namibia, southwestern Angola and South Africa. Most travel in groups of around 20 meerkats, this is called a “mob”, “gang” or “clan”.
Highly intelligent, they’ve learned to open jars, mimic other octopuses and solve mazes in lab tests. Aged about four years old, they grow bigger and live longer than any other octopus species.
A cephalopod mollusc with eight sucker-bearing arms, a soft sac-like body, and no internal shell. Typically found in tropical waters, such as the Mediterranean Sea and East Atlantic.
It is not a distinct genetic group, with many categories such as the agile and the red-necked wallaby. They tend to look similar to kangaroos but smaller in size, and have powerful hind legs & tails.
Native to Australia, it is easily recognised by its stout, tailless body; round, fluffy ears; and spoon-shaped nose. Its diet is mostly leaves leading to a largely sedentary life sleeping up to 20 hours a day!
A medium-sized puffer fish, light grey in colour with small white spots. Nocturnal, solitary and aggressively territorial, their habitat types include reefs, lagoons, estuaries and tidepools.
One of the most venomous fish in the world, it is dangerous and even fatal to humans. It is a grey & mottled colour similar to a stone and secrete neurotoxins from glands on their dorsal fin spines.
Native to the Indo-Pacific, it is distinctive for its red, white, creamy, or black bands, pectoral fins, venomous spines, and unique tentacles, suggested to attract new prey.
A colour mutation of the tawny lion, caused by a recessive gene that gives it its colour. Found in the Timbavati region of South Africa, most reside in wildlife reserves or zoos.
Sometimes referred to as the Atlas lion, its population is considered extinct in the wild. It is believed that the last Barbary lion was shot in the western Maghreb in 1942 near Tizi n’Tichka.
Their habitat once ranged from the Mediterranean to north-west Indian subcontinent. Today they’re found only in the Gir Forest of Gujarat, India. It’s estimated that only 320 survive in the wild.
Lions are unusually social compared to other cats, living in groups called prides. They typically inhabit savanna and grassland, although they may take to bush and forest.
A large cat native to the mountain range of Central and South Asia. It is an endangered species with an estimated population of 4,080-6,590 adults and is the National Heritage Animal of Pakistan.
Appearing to be almost solid in colour because their spots are hard to make out, they are commonly called black panthers. Wrongly believed by some to be wilder and more aggressive than other leopards.
Also known as the Far Eastern leopard, they differ from other subspecies by a thick, soft coat of spot covered fur. They show the strongest and most consistent divergence in pattern.
Inhabiting a wide range of habitats within Africa, they exhibit great variation in coat colour to suit their surroundings. These colours vary from pale yellow to deep gold, and sometimes black.
Endemic to the island of Madagascar and highly recognised for its long, black and white ringed tail. Despite being the most popular lemur in zoos worldwide, it is classed as an endangered species.
Found in western and eastern parts of Madagascar in dry lowland forests. They are identified for their grey coat and a black line from the muzzle to the forehead, with white eyebrow patches.
One of the world’s most endangered primates and the largest bamboo lemur. It feeds almost exclusively on a bamboo species containing cynadine. A typical daily dose would be enough to kill humans.
Named for the unique call they send echoing through Madagascar’s forests. These tree-dwelling primates remain upright throughout, leaping from tree to tree by jumping with their powerful hind legs.
Is the more endangered of the two species of ruffed lemurs, both of which are endemic to the island of Madagascar. Has a complex social structure and is known for its loud, raucous calls.
A species of the genus Aurelia, it is translucent and can be recognised by its four horseshoe-shaped gonads. Capable of only limited motion, it drifts with the current, even when swimming.
A subspecies of the African Wild Ass, distinct for the horizontal black stripes on their legs. Found in Somalia, Eritrea & Ethiopia, it is critically endangered with less than 1000 left in the wild.
It is the largest and most endangered of the three species of zebra. Found in Kenya and Ethiopia, it is tall with large ears and has narrow stripes compared with other zebras.